Hovedside » Dyrking av roser » Vårstell i hagen

Vårstell i hagen

av | 22. februar 2017 | Dyrking av roser

Vårsolen er rosenes verste fiende. Når solskinnet steker og vi koser oss i det fine vårværet, lider rosene.
Planten over bakken forsøker å fylle vintertørre grener med vann, blomsterknoppene vil skyte, men ingen fuktighet eller næring er tilgjengelig, for røttene står fortsatt i is eller tele!

Dekke rosene

Det er ikke vinterens kuldegrader som dreper våre roser, men noen få timers tørke i vårsolen. Sørg for å holde på vinterdvalen til jorden er løs. Dekk med granbar, strie eller fiberduk, som fås kjøpt i hagesenteret. Eller finn frem et gammelt laken. Pass på at dekket er luftig, for å unngå soppsykdom.

Beskjæring

Vårbeskjæring gjøres først og fremst for å fjerne døde og dårlige greiner etter vinteren. Samtidig skaffer vi rosen lys og luft og gode vekstvilkår. Beskjæringen gir oss også anledning til å gi rosen en god form. Husk at all skjæring stimulerer rosen til å vokse! Lær deg å kjenne rosene dine.

Gamle hageroser trenger mindre skjæring og blomstene kommer på skudd fra siste sommer.

Moderne roser blomstrer på årets skudd, og skal skjæres hver vår. Ved for tett vekst fjernes først dårlige greiner og greiner med skader eller sykdom, deretter noen av de eldste. Rosen får straks bedre form.

Det er ikke vanskelig å beskjære roser, men noen grunnprinsipper er viktig:

  1. Du bør vite hva slags roser du har for å kunne beskjære riktig.
  2. Bruk en skarp rosesaks som skjærer et rent snitt.
  3. Skjær alltid bort gamle, sprukne eller uttørrede greiner helt ned.
  4. Skjær bort de svakeste greinene om busken er for tett.
  5. Skjær et skråsnitt over en knopp som vender utover (forming av busken).
  6. Den beste tiden for beskjæring er om våren, når bjørka får museører – da er temperaturen i jorden god nok og det er mindre fare for frostskader.

Gamle hageroser

Hovedregelen er å beskjære busken med inntil en tredjedel. Men ta hensyn til at blomstringen skjer på sideskudd som er
 nye av året. Skjær gjerne de ytre greinene lavere enn innover mot midten (forming av busken).

Gjenblomstrende buskroser

Det kan være riktig å beskjære hardt hvis du vil få busken til å forgreine seg godt fra bakkenivå. Austin-rosene er et eksempel på roser som blir frodigere og får større blomster om de skjæres ned til 15-20 cm. Er busken tett og fin fra før, er
 det kanskje nok å rense den litt.

Planteavstand

Avstanden mellom rosene er et stadig tilbakevendende 
spørsmål, fordi roser er så forskjellige i høyde, bredde, greintetthet og størrelse på røttene. Mange ønsker å plante roser sammen med stauder og andre vekster, og da kan man umulig si konkret noe om avstand mellom rosene. Det er først når de plantes i grupper at avstanden blir interessant. Generelt kan man si at roser kan plantes tettere enn det som anbefales i rosebøker. Det er lettere å flytte en rose om det blir for tett, enn å gå og vente i flere år på at rosene skal vokse sammen. Men man skal huske at de aller fleste roser har behov for mye sol og luft for å kunne utvikle seg optimalt. Som eksempel på avstand, kan nevnes: Den lubne, relativt lave Rose de Rescht’ (90 cm) kan plantes med 50 – 60 cm avstand, en litt større busk med avstand 75 cm, og f.eks. en albarose med en avstand på over meteren.

Gjødsling

Roser som gjenblomstrer (remonterer), har behov for mer gjødsel enn engangsblomstrende. Roser er generelt veldig glad i naturgjødsel/husdyrgjødsel. Kugjødselkompost er bra, selv om den inneholder relativt lite gjødsel. Bruker man nok av den, fungerer den som god jordforbedring. Kompost er veldig bra, og godt brent kugjødsel, hestegjødsel eller hønsepellets er mat som roser setter ekstra pris på. Bruk for all del ikke fersk gjødsel. Vær litt forsikring med naturlig gjødsel, overgjødsling kan føre til død eller soppsykdommer. Les og lær deg litt om gjødsel!
Gjenblomstrende roser gjødsles 2 – 3 ganger på vårparten, mens engangsblomstrende som regel gjødsles bare en gang. En del pimpinelleroser og rugosaer kan med fordel gjødsles bare annethvert år.
I første halvdel av juli avsluttes gjødslingen. Det er viktig at rosene får god tid til avmodning utover høsten i stedet for at de stimuleres til videre vekst og knoppsetting senhøstes. For å kunne gjødsle riktig, bør du vite hva slags roser du har kjøpt, siden behovet for gjødsel er så forskjellig.