Hovedside » Åpne artikler » Roser og planteavstand – artikkel av Dag Lyngar

Roser og planteavstand – artikkel av Dag Lyngar

av | 13. november 2022 | Åpne artikler

ROSER OG PLANTEAVSTAND

Det vi kan være helt sikre på, er at det å plante roser i riktig avstand fra hverandre, er med på å gi oss en suksessfull rosehage.

Planter vi alt for tett i bedene, vil de nesten være uoverkommelige. Og hvis vi planter med alt for stor avstand, kan det bli synlige, bare felt mellom rosene.

Dette er det mange som grubler over. Å gi enkle fasitsvar på det, ville være helt feil, for det er utrolig mange hensyn å ta, og forhold som må vurderes.

Ideelt sett burde det være slik at det var den som eier hagen, som burde få si noe om hva som er ønskelig. Mange vil ha en personlig mening om hva som er pent eller mindre pent.

Her spriker meningene på alle områder. – Jeg husker at jeg besøkte en stor rosehage i Fredericia for noen år siden, der det var plantet bare roser og ikke noe annet. Jeg ble helt betatt av denne hagen, men fullstendig klar over at mange ville ha en annen mening.

Du bestemmer

Jeg mener det er den enkeltes personlige smak som må være det viktigste utgangspunktet. Men å få tak i det, er ikke alltid like lett.

For å skape en vellykket rosehage, vil det også være klokt å skaffe seg de nødvendige kunnskapene selv, og samarbeide med noen som har lengre erfaring.

Kunnskaper

Man kan lese seg til hvor stor plass en rose krever. Som regel er det angitt hvor høye og brede de blir. Her spiller også klima, jordsmonn og rosens egenskaper inn. F.eks, ser jeg at de samme rosene i Myskjaunet Rosepark blir dobbelt så store som i min egen hage. Stort sett med de samme klimatiske forhold. Det betyr at rosene i Myskjatunet får en mye bedre startpakke, i form av jord, gjødsling og vanning.

Hekker

Ofte ser vi at noen har et sterkt ønske om å plante en rosehekk med ulike sorter. Det høres veldig fint ut, men for det første skal de passe sammen, rent visuelt. Dernest må vi finne ut av hvordan hver enkelt utvikler seg i framtida. Da er det lettere ( og mye stiligere etter min mening) å si at planter du 10 »Louise Bugnet’, kan de ha en avstand på 60 cm.

Samplantinger

Det tar mange år og mye omsorg og tålmodighet å bygge opp en allsidig rosehage i samplanting med stauder og busker. For de fleste tar det mange år, og for noen snakker vi om et helt livsverk.

I Myskjatunet Rosepark skal et kjempestort antall i jorda samtidig. Og da vil det tidsmessig være helt umulig å bygge opp og kombinere med mange andre typer planter, steinpartier, osv. I denne hagen blir rosene plantet tettere enn anbefalt. Rosene står så tett at det blir utfordrende å gå imellom dem for å beskjære, fjerne ugress, gjødsle eller hyppe jord.

Grupper

David Austin har i alle år anbefalt å plante minst 3 like i grupper. I grupper plantes de litt tettere enn vanlig, slik at de etter noen år, ser ut som en stor busk. Hvis det dreier seg om 1 meter høye busker, kunne avstanden være 50 cm. Det er flott med grupper, men krever plass.

Oppsummering

Så hva skal du gjøre når du lurer på hvor stor avstand det skal være mellom rosene i hagen din?

• Ta utgangspunkt i hva du selv synes er fint.

• Skaff deg opplysninger om hver enkelt rose og deres utvikling i ditt klima.

• Planlegg areal og hva du ønsker i din egen hage.

• Ta hensyn til klimaet der du bor. Husk f.eks. at mange roser som blir klatrere i England, blir bare busker i vårt klima.

• Husk at du kan flytte roser tidlig på våren

• Roser kan beskjæres både i høyde og bredde.

Har du gjort et godt forarbeid, vil du aldri angre på det.

Bildet er fra David Austins visningshage der rosene er plantet veldig tett (red. admin).