Hovedside » Åpne artikler » Hvordan vanne roser, kan by på noen spørsmål. Les Dag Lyngar sine tanker/råd om dette.

Hvordan vanne roser, kan by på noen spørsmål. Les Dag Lyngar sine tanker/råd om dette.

av | 22. februar 2022 | Åpne artikler

En artikkel skrevet av Dag Lyngar – «sakset fra Facebook»

For meg er det en selvfølgelighet at jeg ikke ønsker å være bundet til hagen min gjennom hele sommersesongen.
Jeg ønsker å være fri – fri til å reise og oppleve, og ikke være bundet til vannning og stell rundt huset mitt hver eneste dag.
Noen velger å ha en hage med masse potte-og krukkekulturer. Det binder dem til å holde seg hjemme hver dag gjennom hele sesongen. – Der er ikke jeg. Jeg har valgt roser fordi jeg kan forlate dem, f.eks. i 3 uker, selv om det er 30 grader og tørt hele tiden.

Det betyr at jeg dybdevanner rosene før jeg reiser. Jeg passer på at hver rose får flere kanner med vann, slik at også de røttene som går dypest, får nok fuktighet. Mangeårige veletablerte roser greier seg likevel bra uten vanning, for jeg har så mange at jeg umulig kan vanne alle. Det er de rosene som jeg har plantet de siste årene som får mest omsorg.

Jeg er oppriktig lei meg når jeg tenker tilbake på at jeg i mine 30-40 roseår aldri har greid å finne fram til noe mere permanent vanningsanlegg eller system for mine roser. Det skyldes minst to forhold. For det første har jeg plantet inn mange roser på store områder. De har ikke stått etter hverandre eller i geledd, slik at jeg har kunnet bruke f.eks. svetteslanger. Dessuten er det dyrt å bruke 100 kubikk med vann. I alle fall i min kommune. Sannsynligsvis tilhører jeg gruppen «vanlige folk» – uten å ha all verdens å rutte med. Noen ganger hjelper det heller ikke å ha sterk tro på at himmelen vil åpne alle sine sluser.

Jeg bruker å gi det rådet at når man vanner, skal det vannes skikkelig. Rosene liker ikke bare å få tilført fuktighet bare i det øverste jordlaget. Selv nyplantede eller relativt nyplandete, skal ha opp til 3 kanner (30 l). Vanner du grundig, bør du vente 10 dager til neste gang.
Husk at røttene på roser kan stikke rett ned i jorden til en dybde på 1-1,5 meter. Store busk-og klatreroser ned mot 1,5 – 2 meter. Om rosen bare får fuktighet i de øverste 10-20 cm, vil røttene søke oppover, og det er ikke noe vi ønsker.

Hvor mye vann trenger en slik rambler for å bli skikkelig våt på beina?