NEW DAWN

av | mai 7, 2020 | Rosens mangfold

New Dawn er forløperen til de moderne remonterende klatreroser. fra 1930 av Dreer. Den blomstrer med klynger av søt duftende mellomstore blomster. Blomstene er av sølvfarget myk rosa nyanse med en dypere rosa inn mot midten av selve blomsten. Klatreren har et rikt bladverk.

New Dawn er en hardfør klatrerose og som med det rette stellet vil vise seg i sin fineste drakt med et blankt, sunt og friskt bladverk og rik blomstring. Den kan blomstre helt fra tidlig juli til langt ut i september. New Dawn er en populær rose blant mange rose-entusiaster, og den finnes i mange hager. Rosen må plantes i god og næringsrik jord og den blir spesielt glad for å få tilført litt gjødsel 2-3 ganger i vekstsesongen.

Den trenger litt hjelp til å klatre ved at man binder den opp, og den kan bli opptil 3 meter høy (lang) og ca 2,5 meter bred. Dersom man legger grener tverrgående (vannrett) på f.eks. et espalje som er festet til en vegg, så vil man kunne få mange fine oppadgående skudd som det etterhvert vil vokse fine blomsterklaser på. New Dawn er også vakker å se på i f.eks. en pergola.

Blomstene er ikke så veldig glad i kraftig regnvær, og kan da bli for tunge og kronbladene kan falle av eller blir lett gulaktige. Det kan være en fordel å plante rosen et sted hvor den får litt ly for de verste regnbygene. Det kan også danne seg litt svartflekk på bladene, men disse kan du bare klippe bort og kaste i søpla – ikke kast blader med svartflekk i komposten. Rosen har en herdighet til H5.

New Dawn trenger også litt ekstra stell i form av klipping, og mine New Dawn roser, klipper jeg gjerne tidlig hver vår. Da klippes bort visne kvister, eventuelle greiner som har vokst litt på «avveie» og jeg klipper også gjerne bort gamle sølvgåe grener for å gi rom for nye skudd å komme til helt nede fra roten. I tillegg klipper jeg bort visne blomster etterhvert. Da vil du kunne få en rik og fin blomstring hele sommeren, og rosen vil ha en fin og tett blomstring helt nede fra roten og opp til den høyeste greinen. Dersom du ikke har denne rosen i hagen din ennå, vil jeg anbefale deg å prøve å gi den et «hjem» i din hage. Du vil garantert bli veldig begeistret over å ha New Dawn i hagen din.