BARNAS ROSEHAGE, artikkel av Dag Lyngar

av | sep 16, 2022 | Åpne artikler

BARNAS ROSEHAGE er en herlig liten artikkel skrevet av Dag Lyngar som han har også lagt ut på NRF sin Facebook gruppe. Artikkelen evig-gjøres her på nettsiden. Takk for alle dine gode og viktige artikler, råd og innspill, Dag Lyngar.

Det er relativt sjelden å se at barn og ungdom er interessert i det som vokser og gror i hagen. De er nok der, men kommer sjelden til orde. og heller ikke så ofte løfter vi voksne dem fram.

Helt fra barnehagealder er det vi som har ansvaret for å lede barna inn på sunne interesser. Noen barnehager har små og viktige prosjekter gående med såing og dyrking av lettstelte og hurtigviksende grønnsaker og krydder.

Hva gjør alle vi som er glad i roser for å få barn og unge til å interessere seg for roser?

Jeg tror det må gjøres skritt for skritt. Barn er heller ikke like, så noen fasit på hvordan man går fram, finnes ikke.

Her er likevel noen tips til hvordan man kan bygge opp interessen .
Ta med barnet (8-12?) inn i en rosehage eller i en hage med roser. Be barnet velge ut den fineste rosen og be dem fortelle hvorfor. «Hva synes du er fint med akkurat denne rosen»? Den voksne viser sin deltagelse ved å notere ned valget (gjøre det til noe viktig). Neste spørsmål kan være: Hvilken rose dufter best, og hva dufter det? Noterer. Bare lytte og ha respekt for barnets egne valg.

På et «gunstig tidspunkt» kan man spørre: «Kunne du tenke deg å eie din egen rosehage som bare er din»?
For noen barn kan det være himmelriket å kunne få lov å eie et bed med f.eks. 4-5 roser. Kanskje kan man også ta med barnet i planteskolen og la det få velge ut selv. Bare helt urimelige valg, kommenteres fra foreldrenes side.

Om mulig er det bra om barnet graver hullene selv. Men i denne prosessen trenger barnet mye støtte og veiledning.
Hvordan barnet opplever at «dette er mitt», er forskjellig fra barn til barn.

Det jeg tror er viktig – uansett hvordan vi velger å gå fram, er å skape nysgjerrighet og interesse for rosene.

Vi må begynne med de unge.

(ps. og ikke glem guttene)